Składniki na ciasto
- 1,5 kubka mąki
- 1/2 kubka wegańskiej margaryny
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na duszę
- 5 jabłek
- 1 kubek cukru
- 1/2 kubka mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy wszystkie składniki - najwygodniej nam będzie skorzystać z maszyny do robienia ciasta na chleb. Jeśli nie mamy na stanie takich luxusów (ja nie mam) , to pozostaje nam ugniatanie ręczne. Jest to żmudna i wkurzająca robota, ale słodycz (SŁODYCZ!) tego ciacha nam wszystkie trudy zrekompensuje. Jak już dobrze ugnieciemy, to dzielimy na 2 części i obie rozwałkowujemy.
Jednym arkuszem wykładamy płytką formę do pieczenia.
Tak wygląda ciasto przed rozwałkowaniem |
A tu mamy proces i efekt rozwałkowywania |
Jednym arkuszem wykładamy płytką formę do pieczenia.
W osobnej misce łączymy wszystkie składniki, poza jabłkami. Te obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i wkrawamy w cienkich plastrach. Łączymy.
Nakładamy mieszankę do formy wyłożonej ciastem - i przykrywamy drugim arkuszem ciasta.
Ściskamy na brzegach. Nożem robimy nacięcia na cieście...
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C na godzinę. Jak wyjmiemy to czekamy aż ostygnie, chociaż wiem że kusi!
Nakładamy mieszankę do formy wyłożonej ciastem - i przykrywamy drugim arkuszem ciasta.
Ściskamy na brzegach. Nożem robimy nacięcia na cieście...
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C na godzinę. Jak wyjmiemy to czekamy aż ostygnie, chociaż wiem że kusi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz