wtorek, 19 lutego 2013

Pieczone ziemniaki

W dzisiejszym odcinku - prosty przepis. Pieczone ziemniaki, czyli kartofle, inaczej mówiąc: pyry. Będą nam potrzebne

Składniki:


  • ziemniaki
  • cebula
  • olej
  • czosnek
  • sól
  • rozmaryn


Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kawałki takie, jak nam przypadnie do gustu. Oczywiście im większy będzie stosunek powierzchni kawałka, do jego objętości - tym szybciej się ugotują i upieką. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ca. 10 minut.

ciach!
Gdy ziemniaki się gotują, mamy czas, żeby pokroić cebulę. Jak widać, użyłem czerwonej cebuli. Kroimy także czosnek.


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (Celsjusza).



Ok, możemy odcedzić ziemniaki. Wrzucamy je na blachę do pieczenia wraz z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Polewamy olejem i wstawiamy na 30'. Być może będą musiały zostać trochę dłużej - sprawdzamy przy użyciu widelca i jamy gębowej. Jeśli chcemy osiągnąć konkretny kolor, to sprawdzamy przy użyciu widelca, gałek ocznych i ośrodków w mózgu odpowiedzialnych za widzenie i podejmowanie decyzji.

tak to wygląda przed wrzuceniem do pieca


Zostają nam obierki. Możemy je wyrzucić, albo zrobić z nimi coś fajnego, jak nam fantazja podpowie.



Tak wygląda gotowe danie, na zdjęciu widzimy je w towarzystwie hummusu (przepis tutaj), sałatki i sosu ziołowo-czosnkowego (przepis wkrótce)


 Rozpiera mnie duma z posiłku, który upichciłem!!


Fred zaś się naczytał i gapi się w okno, próżno wypatrując nadchodzącej jutrzenki wolności...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz