poniedziałek, 24 grudnia 2012

Mleko migdałowe

Jak wiadomo koty lubią mleko. Ja wyjątkowo upodobałem sobie mleko migdałowe - jest absolutnie pyszne i bogate w wartości odżywcze. Zrobienie go zajmuje naprawdę krótką chwilę a do płatków na śniadanie pasuje jak nic innego, ze swoim słodkim, lekko orzechowym smakiem.
Potrzebować będziemy:

5 saszetek herbaty rooibos
kubek migdałów
syrop z agawy
sok z cytryny
sól

Na początek, gotujemy wodę - litr.

Z tego litra odmierzamy 3 kubki, którymi zalewamy herbatę. Pozostałą wodą - zalewamy migdały! Powinno to wyglądać o tak:



Odstawiamy. Po 15 minutach odcedzamy migdały i wyciągamy torebki z herbaty. Wrzucamy namoczone migdały do zaparzonej herbaty i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę syropu z agawy i szczyptę soli. Miksujemy blenderem 5 minut. Na koniec przecedzamy przez szmatkę (czystą...) do pojemnika w którym chcemy je trzymać - i mleko migdałowe gotowe!



O - patrzcie, jakie dobre zrobiłem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz